Mit jelent számodra a szabadság?

Azt hiszem ez korfüggő. Mármint életkor. Mást válaszoltam volna erre akkor, amikor fiatalabb voltam és mást a mostani fejemmel. Mivel arra már nem emlékszem, mit gondoltam akkor, mondom azt, amit ma tudok: 

Nem véletlen, hogy a válasz most fogalmazódik meg bennem, miközben altatom a gyermekeimet, s hallgatom a szuszogásukat. Ez, ez a pillanat. Hogy ezt meg tudom tenni egy hétköznap este, s ha kell, délután is. Ahhoz, hogy ezt értékelni tudjam az kellett, hogy lássam a másik oldalt: például, hogy egy nap bemész a munkahelyedre, ahol 8 órát töltesz – amiről tudjuk, hogy igazából 10 – olyanokkal, akikkel nem feltétlenül töltenél időt, feletted olyanokkal, akik megmondják, mit csinálj és hogyan csináld. 8 órát alszol, mert kivagy, 1-1 órát ülsz a dugóban oda- és hazafelé, vagyis marad 4 órád a 24-ből azokra, akik igazán fontosak neked, kettő reggel és kettő este. Ennyi?

A szabadság félelmetes. Azt hiszem életemben nem rettegtem még annyira, mint amikor megvalósult az, amire évek óta vágytam: most azt csinálom, amit szeretek, olyan emberekkel, akik fontosak nekem, én osztom be az időmet, és igen, az én vállamon nyugszik a felelősség is az esetleges kudarcaimért… nincs védőháló. Ez együtt jár a szabadsággal.

Ha matematikailag kellene leírnom a szabadságot, így tenném:
félelem  <vagy=  szabadság  <vagy=  felelősség
De nem is biztos… nem tudom.
Középiskolában 2-es voltam matekból.
Akkor pokoli érzés volt.
Ma már szimplán nem érdekel.

Színházi nevelési szakember. Egerben az Eszterházy Károly Főiskolán szerzett diplomát mozgóképkultúra és médiaismeret szakon. 2001-ben kezdett dolgozni a Kerekasztal Színházi Nevelési Központnál, melynek 2008-ig tagja volt. Kaposi László mellett több neves szakemberrel dolgozott együtt, így szerzett tapasztalatot színész-drámatanárként a színházi nevelési szakmában. 2011 óta független szakemberként van jelen több színház életében, az elmúlt években dolgozott a Kolibri Gyermek és Ifjúsági Színházban, a Nemzeti Táncszínházban, a Pesti Magyar Színházban és Bethlen Téri Színházban is. A Káva Kulturális Műhelyben meghívott színész-drámatanárként több projektben is részt vesz, a Vígszínház Vígdiák programjának színházi nevelési szakembere.