Mit jelent számodra a szabadság?

Ha a szabadságra gondolok, egy madár képét látom magam előtt, miközben repül. Valahogy ez a repülés nekem a szabadság, a szárnyalás, az, hogy onnan föntről minden utat látni, és eldönthetem, merre szeretnék haladni.

A másik dolog, ami beugrik a szabadságról, azt a gyereknevelés kapcsán tapasztaltam meg: ahhoz, hogy szabadnak neveljem a gyerekem, valamilyen szinten korlátokat kell neki állítanom, szüksége van alapvető szabályokra, hogy azok mentén lehessen igazán szabad. Én is csak így tudom jól érezni magam felnőttként. És azt gondolom, hogy ez a gondolat a drámapedagógiában is megjelenik: szabadon jó játszani, de a játéknak vannak bizonyos szabályai, amiket be kell tartani. 

Színházi nevelési szakember. Gimnazistaként Földessy Margit stúdiójának volt oszlopos tagja, ahol később tanársegédként is jelen volt a stúdió életében. Gimnázium után az Új Színház Stúdióban szerzett színész II. diplomát Huszár Zsolt és Pokorny Lia osztályában. 2014-ben magyar alapszakon, színházi stúdiumok specializáción, 2017-ben irodalom- és kultúratudomány mesterszakon végzett a Károli Gáspár Református Egyetemen. 2015-ben elvégezte Kaposi László drámapedagógiai tanfolyamát. Nyári táborokban tánc- és drámatanárként tevékenykedett több éven keresztül. A Vígszínház Vígdiák ifjúsági programjának és a Manna színházpedagógiai programjának vezetője, a Vígszínházban és a Bethlen Téri Színházban futó előadásokban közreműködik színházi nevelési szakemberként.

Mit jelent számodra a szabadság?

Azt hiszem ez korfüggő. Mármint életkor. Mást válaszoltam volna erre akkor, amikor fiatalabb voltam és mást a mostani fejemmel. Mivel arra már nem emlékszem, mit gondoltam akkor, mondom azt, amit ma tudok: 

Nem véletlen, hogy a válasz most fogalmazódik meg bennem, miközben altatom a gyermekeimet, s hallgatom a szuszogásukat. Ez, ez a pillanat. Hogy ezt meg tudom tenni egy hétköznap este, s ha kell, délután is. Ahhoz, hogy ezt értékelni tudjam az kellett, hogy lássam a másik oldalt: például, hogy egy nap bemész a munkahelyedre, ahol 8 órát töltesz – amiről tudjuk, hogy igazából 10 – olyanokkal, akikkel nem feltétlenül töltenél időt, feletted olyanokkal, akik megmondják, mit csinálj és hogyan csináld. 8 órát alszol, mert kivagy, 1-1 órát ülsz a dugóban oda- és hazafelé, vagyis marad 4 órád a 24-ből azokra, akik igazán fontosak neked, kettő reggel és kettő este. Ennyi?

A szabadság félelmetes. Azt hiszem életemben nem rettegtem még annyira, mint amikor megvalósult az, amire évek óta vágytam: most azt csinálom, amit szeretek, olyan emberekkel, akik fontosak nekem, én osztom be az időmet, és igen, az én vállamon nyugszik a felelősség is az esetleges kudarcaimért… nincs védőháló. Ez együtt jár a szabadsággal.

Ha matematikailag kellene leírnom a szabadságot, így tenném:
félelem  <vagy=  szabadság  <vagy=  felelősség
De nem is biztos… nem tudom.
Középiskolában 2-es voltam matekból.
Akkor pokoli érzés volt.
Ma már szimplán nem érdekel.

Színházi nevelési szakember. Egerben az Eszterházy Károly Főiskolán szerzett diplomát mozgóképkultúra és médiaismeret szakon. 2001-ben kezdett dolgozni a Kerekasztal Színházi Nevelési Központnál, melynek 2008-ig tagja volt. Kaposi László mellett több neves szakemberrel dolgozott együtt, így szerzett tapasztalatot színész-drámatanárként a színházi nevelési szakmában. 2011 óta független szakemberként van jelen több színház életében, az elmúlt években dolgozott a Kolibri Gyermek és Ifjúsági Színházban, a Nemzeti Táncszínházban, a Pesti Magyar Színházban és Bethlen Téri Színházban is. A Káva Kulturális Műhelyben meghívott színész-drámatanárként több projektben is részt vesz, a Vígszínház Vígdiák programjának színházi nevelési szakembere.

Mit jelent számodra a szabadság?

Számomra a szabadság egy lehetőség. Tudom, hogy választhatok. Tudom, hogy dönthetek. Tudom, hogy irányíthatok folyamatokat. Irányíthatom az életem. Még a kötöttségeimet is magam választhatom meg. Mindez nem mindig könnyű. A szabadság fenntartása feladat önmagam és a szűkebb, illetve a tágabb környezetem számára is. Mert felelősek vagyunk magunkért és másokért is. Az őszinteségünk, a toleranciánk és a megértésünk segít megteremteni a közös szabadságot. Azért, hogy egyre több ember tudja: választhat, dönthet, irányíthatja az életét. Valószínűleg ez az egyik legszebb feladat és legnagyobb lehetőség az életben.

Rendező, színházpedagógus. Diplomáit a veszprémi Pannon Egyetemen szerezte színháztörténet, magyar és drámapedagógia tanár szakon. Dolgozott tanárként a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium dráma tagozatán és állandó vendégrendező a Nemes Nagy Ágnes Színészképzésben. A Vígszínház Vígdiák programjának színházpedagógusa. Rendszeresen tart tréningeket, workshopokat színészeknek, bábszínészeknek. Számos színházpedagógiai foglalkozással összekötött ifjúsági előadás rendezője és elismert bábszínházi rendező. Előadásai hazai és nemzetközi színházi fesztiválokon egyaránt komoly sikereket arattak. 

Mit jelent számodra a szabadság?

Szabad rossznak lenni, szabad hibázni, szabad sírni és szabad nem mosolyogni, szabad felnőttként felnőttnek lenni és a gyereknek pedig gyereknek, szabad szépnek is lenni és szabad nyerni, szabad a fehérség, a feketeség, a lilaság és minden szín, szabad egyenlőnek lenni, szabad hallatni a hangunk. Szabad nem nemet mondani, és nem lemondani, szabad lázadni az igazságtalanság ellen. Szabad szabadon mindenkinek az lenni aki és szabad elmondani a gondolatainkat, akkor is ha az nem egyezik meg másokéval. A szabad véleményben, vàlasztásban, gondolkodásban hiszek, mert egy közösség akkor tud jól működni, ha ezek megvannak és nem utolsó sorban akkor tudják a közösség tagjai is jól érezni magukat külön- külön és együtt is.

Színésznő, énekesnő, színházpedagógus. A Keleti István Művészeti Iskolában szerzett színész II. diplomát, majd a Pannon Egyetemen végzett magyar irodalom és színháztörténet szakon. Színész-drámatanárként dolgozott többek között a KÁVA és a Kerekesztal színházi nevelési társulatokkal, valamint drámapedagógusként gyermek színjátszó táborban vezetett csoportot. A Vígszínház ifjúsági programjának tagja, emellett színházi nevelési foglalkozásokat tart a Bethlen Téri Színházban is. Játszott a Kabóca Bábszínházban, később pedig szabadúszó színészként számos más hazai bábszínházban. Saját zenekara Lovászi Edina és zenekara néven koncertezik országszerte.